Hjælper små virksomheder ramt af Corona-krisen

Af: Henrik Kastoft, journalist

Mange små og mellemstore virksomheder kæmper for deres overlevelse lige nu. Én vej ud af krisen kan være regeringens hjælpepakker. Mød tre virksomheder, som har fundet vejen – og mød eksperten, som hjalp virksomhederne med at få styr på reglerne for at kunne søge hjælp.

Regeringen tilbyder økonomisk hjælp til virksomheder ramt af forårets store nedlukning af Danmark. Mange små og mellemstore virksomheder har dog svært ved fuldt ud at gennemskue lovgivningen, kravene til dokumentation og den præcise betydning af fodnoterne.

Heldigvis er der hjælp at få.

Thomas Laden Nørgaard er økonomisk rådgiver og partner i ProcOpt Management. Han giver i øjeblikket gode råd til mange selvstændigt erhvervsdrivende, hvis livsværk er truet på eksistensen.

Få fast grund under fødderne

”Vi tilbyder en løsning, hvor rådgivning om hjælpepakkerne som udgangspunkt er gratis. Vi tager en snak med virksomheden og forklarer mulighederne for støtte, så virksomheden selv kan komme videre eller vælge at hyre os til at gøre arbejdet,” forklarer Thomas Laden Nørgaard og giver et eksempel:

”Nogle af hjælpepakkerne kræver en erklæring fra en autoriseret revisor. Erklæringen koster en del penge at få udført. For en virksomhed på randen af fallit, vil det være meget ærgerligt at stå med en stor regning, hvis det efterfølgende viser sig, at virksomheden ikke kan få støtte, fordi den eksempelvis har et omsætningstab på 34% og adgangskravet er 35%. Vores rådgivning handler helt banalt om at få fast grund under fødderne og undgå at komme derud, hvor virksomheden ikke længere kan bunde”.

Ingen hjælp – ingen regning 

Når virksomhedsejeren har fået overblik over sin situation og mulighederne i hjælpepakkerne, tilbyder Thomas Laden Nørgaard en no cure – no pay-løsning, hvor ProcOpt Management hjælper med at finde den rigtige dokumentation, lave en vurdering af støttens størrelse, opstille scenarier for støttemuligheder og vilkår for eventuel tilbagebetaling af støtte. ProcOpt Management hjælper også med at guide virksomheden gennem den digitale ansøgning.

”Vi har valgt at barbere prisen for arbejdet helt ned til 2.000 kroner, som jeg anser for at være et meget stærkt tilbud, der afspejler, at vi er klar over, at det er en dyb krise og en meget svær tid for små og mellemstore virksomheder. Virksomhedsejeren får kun en regning fra os, hvis virksomheden faktisk får støtte. Dog kommer revisorerklæringen oveni, men det er ikke alle hjælpepakker, som kræver en revisorerklæring,” fortæller Thomas Laden Nørgaard.

Tid at vise samfundssind

Om baggrunden for at yde hjælp til virksomheder for et honorar langt under det normale, forklarer Thomas Laden Nørgaard:

”Vi har kompetencerne til at forstå, hvad der sker og tid til overs til at hjælpe. Derfor har vi besluttet at hjælpe virksomheder i nød og følge regeringens opfordring til at vise samfundssind”.

Og den indstilling er blevet taget meget positivt imod fra økonomisk trængte virksomheder i hele landet.

”Nogle virksomheder kontaktede os i forventningen om, at der ikke var noget at hente i hjælpepakkerne for dem, men er blevet klogere. Andre har opdaget, at de kan få støtte, samtidig med at de arbejder sig gennem krisen og derved minimerer skaderne. Og så er der nogle få virksomheder, som ikke er ramt negativt af nedlukningen – men tværtimod tjener gode penge lige nu – men som også har taget godt imod rådgivning, fordi den har givet dem indsigt i mulighederne, hvis lykken pludselig vender”.

Afskedigelser kan være dyre

Lønkompensation for ansatte er én af de hjælpepakker, som giver mange små og mellemstore virksomheder grå hår. Dybest set står virksomheden og skal vælge mellem at søge støtte eller afskedige medarbejdere.

”Det er en svær balancegang, da det koster mange penge at betale løn til medarbejdere, når hjælpepakken ”kun” dækker 75% af lønnen eller maksimalt 30.000 kroner per måned. I vores rådgivning til virksomhederne lægger vi imidlertid vægt på, at det også koster penge at afskedige medarbejdere. Dels på grund af opsigelsesvarsel, dels fordi fyringer gør det vanskeligere at starte virksomheden op igen efter krisen. Det koster både tid og penge at ansætte og oplære nye medarbejdere, og kan for virksomheden betyde, at den vinker farvel til store dele af den fremtidige omsætning, som skal genrejse forretningen efter krisen. Men der er store brancheforskelle og derfor er de gode råd vidt forskellige fra virksomhed til virksomhed”.

Rigtige beslutninger kræver viden

Mens mange små og mellemstore virksomheder har fået ny viden om hjælpepakkerne gennem ProcOpt Management, er Thomas Laden Nørgaard også blevet klogere i de uger, der er gået, siden krisen brød ud midt i marts.

”Det har slået mig, at mange selvstændigt erhvervsdrivende har et utilstrækkeligt overblik over deres virksomhed, når det kommer til økonomi. Mange forsøger efter bedste evne selv at stå for regnskabet eller har en bogholder, der hjælper med at få tallene til at stemme, når året er slut. Det betyder i realiteten, at virksomhedsejeren ikke ved, hvad der er op og ned i deres forretning i økonomisk henseende. Dermed er der en stor risiko for, at ejeren træffer forkerte beslutninger i den daglige drift af sin virksomhed”.

Udover rådgivning i den aktuelle krise tilbyder ProcOpt Management derfor et regnskabskoncept, der hjælper små og mellemstore virksomheder med at føre løbende regnskab uden store anstrengelser.

”At drive en virksomhed uden løbende adgang til regnskabsdata er lidt som at køre en bil på landet om natten uden lys og uden sidespejle. Man ved dybest set ikke, hvor man er og det kan gå grueligt galt. Derfor hjælper vi virksomheder med at tilrettelægge en proces med så meget automatiseret bogføring som muligt. Det koster 5.000 kroner, hvis virksomheden vælger løsningen. Vi kan selvfølgelig også tilbyde at lave regnskabet for de virksomheder, som hellere vil fokusere på at drive forretning fremfor at administrere den”.

Her kan du læse om tre virksomheder, som fik hjælp af ProcOpt Management til støtte via hjælpepakker og dermed komme helskindet ud af Corona-krisen: